Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Placuszki z mąki gryczanej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Placuszki podawać na ciepło do obiadu lub na zimno z dżemem. (Gdy podaje się z dżemem nie dawać do ciasta pieprzu.)

Placuszki z mąki gryczanej

Składniki:

Placuszki z mąki gryczanej

 

Sposób przygotowania:

Placuszki z mąki gryczanej
Drożdże włożyć do miseczki, rozmieszać z cukrem i kilkoma łyżkami ciepłego mleka, przykryć ściereczką i odłożyć na 10 minut w ciepłe miejsce. Następnie rozczyn dodać do mąki, wlać pozostałe ciepłe mleko, roztrzepane widelcem jajka, dodać sól, przyprawić do smaku pieprzem i dokładnie wymieszać mikserem. Łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz, smażyć z obu stron na rumiano.

Tagi:

jajko jajka