Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Placuszki ziemniaczane z kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczne i chrupiące placuszki z ziemniaków pozostałych z obiadu.

Placuszki ziemniaczane z kapustą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki ziemniaczane z kapustą

 

 

Sposób przygotowania:

Placuszki ziemniaczane z kapustą
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Kapustę drobno poszatkować, wrzucić do wrzącej wody i gotować 3-4 minuty, odcedzić. Do ziemniaków dodać kapustę, zmiażdżony czosnek, szczypior, posiekaną cebulę i mąkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Z masy formować okrągłe spłaszczone placuszki, obtaczać w bułce tartej i rumienić na rozgrzanym oleju. Podawać z sosem czosnkowym lub cebulowym i surówką.
Placuszki ziemniaczane z kapustą
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i dodać pozostałe składniki
Placuszki ziemniaczane z kapustą
Wszystkie składniki razem dokładnie wymieszać
Placuszki ziemniaczane z kapustą
Z ciasta formować okrągłe spłaszczone placuszki obtaczać w bułce tartej
Placuszki ziemniaczane z kapustą
Przygotowane placuszki rumienić na rozgrzanym oleju