Sposób przygotowania:
Placuszki z rabarbarem
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną piane. Miksując, dodajemy cukier, cukier z wanilią, pozostałą sól i stopniowo po jednym żółtku. Mieszając łyżką, dodajemy przesianą mąkę, a następnie mleko. Rabarbar myjemy, obieramy i osuszamy. Kroimy na dość drobne kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką kładziemy ciasto. W każdy placuszek wciskamy po kilka cząstek rabarbaru. Gdy po kilku minutach ciasto się zetnie, przewracamy placki na drugą stronę. Po usmażeniu osączamy placki z tłuszczu kładąc je na papierowym ręczniku. Po ostygnięciu, posypujemy je cukrem pudrem.
jovi
haniakson
A.B.
yola
A ja zastanawiałam sie co zrobić z rabarbarem.Drożdżówka juz była( i to nie raz.).Wypróbuje te placuszki.