Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Placuszki z rabarbarem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Puszyste, mięciutkie i smaczne, słodko-kwaśne placuszki z rabarbarem. Przepis znaleziony na jednym z blogów.

Placuszki z rabarbarem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Placuszki z rabarbarem

 

  • mąka pszenna - 200g,
  • jaja - 6 średniej wielkosci,
  • mleko - 6 łyżek,
  • sól - niepełna łyżeczka,
  • cukier z wanilią (lub 2 krople esencji waniliowej) - łyżeczka,
  • cukier kryształ - 4 łyżki,
  • rabarbar - 2-3 łodygi,
  • cukier puder - do posypania,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Placuszki z rabarbarem
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną piane. Miksując, dodajemy cukier, cukier z wanilią, pozostałą sól i stopniowo po jednym żółtku. Mieszając łyżką, dodajemy przesianą mąkę, a następnie mleko. Rabarbar myjemy, obieramy i osuszamy. Kroimy na dość drobne kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką kładziemy ciasto. W każdy placuszek wciskamy po kilka cząstek rabarbaru. Gdy po kilku minutach ciasto się zetnie, przewracamy placki na drugą stronę. Po usmażeniu osączamy placki z tłuszczu kładąc je na papierowym ręczniku. Po ostygnięciu, posypujemy je cukrem pudrem.
Placuszki z rabarbarem
Etap 1