BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 800]

Fasolka po bretońsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lubie fasolkę w każdej postaci ale najczęściej robię po bretońsku. Smaczna i pożywna zupka. Domownicy ją bardzo lubią.

Fasolka po bretońsku

Składniki:

Fasolka po bretońsku

 

  • Fasola Jaś średni 400 g,
  • kiełbasa 300 g,
  • boczek wędzony 200 g,
  • pomidory krojone 2 puszki,
  • przecier pomidorowy 200 g,
  • cebula 1 większa,
  • czosnek 2 ząbki,
  • majeranek 1/2 łyżeczki,
  • ziele angielskie 2 -3 ziarenka,
  • pieprz ziarnisty 3 ziarenka,
  • sól ,pieprz do smaku ,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • przyprawa w płynie do smaku.
  • olej do smażenia,
  • udekorowane listkami mięty,

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku
Fasolkę średniego Jasia namaczamy w wodzie na około 6 - 8 godzin, wodę odlewamy.

Do garnka wkładamy namoczoną fasolkę zalewamy wodą tak aby fasolka była przykryta gotujemy 1,5 - 2 godzin w czasie gotowania woda nam odparowuje wiec uzupełniamy dolewając.

Ddodajemy liść laurowy, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, trochę majeranku soli i pieprzu oraz przyprawę uniwersalną do smaku.

Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy razem z obraną i pokrojoną cebulą dodajemy pokrojoną w plastry lub pół plastry kiełbasę, wszystko łączymy z prawie miękką fasolką, dodajemy pomidory krojone z puszki oraz koncentrat pomidorowy dusimy ok. 20 - 30 min.

Fasolkę zagęszczamy mąką wymieszaną z wodą.

Gotową fasolkę w razie konieczności doprawiamy do smaku przyprawą w płynie.