Sposób przygotowania:
Fasolka po bretońsku
Fasolkę średniego Jasia namaczamy w wodzie na około 6 - 8 godzin, wodę odlewamy.
Do garnka wkładamy namoczoną fasolkę zalewamy wodą tak aby fasolka była przykryta gotujemy 1,5 - 2 godzin w czasie gotowania woda nam odparowuje wiec uzupełniamy dolewając.
Ddodajemy liść laurowy, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, trochę majeranku soli i pieprzu oraz przyprawę uniwersalną do smaku.
Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy razem z obraną i pokrojoną cebulą dodajemy pokrojoną w plastry lub pół plastry kiełbasę, wszystko łączymy z prawie miękką fasolką, dodajemy pomidory krojone z puszki oraz koncentrat pomidorowy dusimy ok. 20 - 30 min.
Fasolkę zagęszczamy mąką wymieszaną z wodą.
Gotową fasolkę w razie konieczności doprawiamy do smaku przyprawą w płynie.
Do garnka wkładamy namoczoną fasolkę zalewamy wodą tak aby fasolka była przykryta gotujemy 1,5 - 2 godzin w czasie gotowania woda nam odparowuje wiec uzupełniamy dolewając.
Ddodajemy liść laurowy, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, trochę majeranku soli i pieprzu oraz przyprawę uniwersalną do smaku.
Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy razem z obraną i pokrojoną cebulą dodajemy pokrojoną w plastry lub pół plastry kiełbasę, wszystko łączymy z prawie miękką fasolką, dodajemy pomidory krojone z puszki oraz koncentrat pomidorowy dusimy ok. 20 - 30 min.
Fasolkę zagęszczamy mąką wymieszaną z wodą.
Gotową fasolkę w razie konieczności doprawiamy do smaku przyprawą w płynie.
gusia1000