Sposób przygotowania:
Placuszki z ricotty z musem jabłkowym
-Mus jabłkowy należy przygotować z kilku sztuk jabłek. -Ilość dowolna , zależy jak dużomusu chcemy nałożyć na nasze placuszki /z pewnościa sie nie zmarnuje/ -Jabłka należy obrać, usunąć gniazdka i pokroić na ósemki. -Skropić sokiem z cytryny. -Umieścić w rondelku o grubym dnie i podlać niewielka ilością wody. -Dusić na małym ogniu, aż jabłka się rozgotują. -Jeśli wymaga od czasu do czasu podlać odrobiną wody. -Dodać szczyptę cynamonu , kto chce: cukier do smaku lub sok z cytryny, rodzynki / nie dodawałam/. Placuszki; -Ser wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkiem , wlać połowę mleka.-Dodać mąkę, otręby sól, proszek do pieczenia i starannie wymieszać. -Białko ubić i delikatnie połączyć z masą. -Dodać pozosałą część mleka. Ciasto powinno być dość gęste. -Patelnię/ z nieprzywierającą powłoką/rozgrzać, posmarować cienką warstwą oliwy lub oleju. -Kłaść łyżką małe , płaskie placuszki i piec z obu stron na złoty kolor. /często piekąc placuszki przykrywam patelnię pokrywką, wówczas ładnie rosną/ -Upieczone placuszki układać na ogrzanym talerzu , można przykryć folią aluminiową lub drugim talerzem by nie ostygły Gotowe placuszki układać na talerzu przekładając musem jabłkowym. Można posypać cukrem pudrem.
edytaha
Ja takie jabłka na nadzienie, np. do naleśników, lubię sobie rozdusić na masełku. Zupełnie inaczej smakują :)
cris
edytaha
Ja z masełkiem nie przesadzam, ale nie unikam, bo pan doktor kazał mi go spożywać w rozsądnych ilościach ze względu na wzrok :)
cris
...i ma rację!