grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Placuszki ze szpinakiem i szynką parmeńską

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placuszki ze szpinakiem i szynką parmeńską z dodatkiem ricotty, dzięki której placuszki zyskały pulchności i delikatności.

Placuszki ze szpinakiem i szynką parmeńską

Składniki:

Placuszki ze szpinakiem i szynką parmeńską

Na ok. 12-15 sztuk

Sposób przygotowania:

Placuszki ze szpinakiem i szynką parmeńską

Przygotowania ciasta na placuszki

Placuszki ze szpinakiem i szynką parmeńską
Szynkę parmeńską możemy zastąpić szynką gotowaną.

Przygotowanie ciasta na placuszki rozpoczynamy od pokrojenia szynki w drobne kawałki.
Szpinak dokładnie myjemy, osuszamy i drobno kroimy.

W misce roztrzepujemy jaja z mlekiem. Dodajemy ricottę oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Doprawiamy solą i pieprzem.

Na koniec do ciasta dodajemy pokrojony szpinak oraz szynkę. Całość dokładnie mieszamy.

Smażenie placuszków

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Łyżką nakładamy placuszki, smażymy ok. 3-4 minuty z każdej strony.

Usmażone placuszki podajemy ze świeżym szpinakiem i drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami.