Sposób przygotowania:
Placki ze szpinaku pod pierzynką
Liście szpinaku gdy się rozmrożą odciskamy bardzo dokładnie z nadmiaru wody. Następnie kroimy na mniejsze części. Doprawiamy sola i pieprzem oraz przeciśniętym czosnkiem. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę ziemniaczaną. Masę wyrabiamy. Następnie wątróbki kroimy w kostkę usuwając jednocześnie błony. Cebulę i paprykę kroimy drobno. Wrzucamy na gorący olej wątróbkę i smażymy podlewając sokiem jabłkowym. dodajemy paprykę oraz cebulę. Solimy oraz pieprzymy. Gdy wątróbka jest miękka to dodajemy masło, majeranek, odstawiamy z ognia. Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy cienkie plaski szpinakowe. Odsączamy na papierowym ręczniku. Porcje masy wątróbkowej wykładamy na placuszki.
marietta
lukrowanepierniczki
mocsłodkości