iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Placki ze szpinaku pod pierzynką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Takie placuszki zrobiłam pierwszy raz i bardzo każdego zachwyciły. Nikt nie pomyślał, że szpinak może tak dobrze smakować.

Placki ze szpinaku pod pierzynką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki ze szpinaku pod pierzynką

 

Sposób przygotowania:

Placki ze szpinaku pod pierzynką
Liście szpinaku gdy się rozmrożą odciskamy bardzo dokładnie z nadmiaru wody. Następnie kroimy na mniejsze części. Doprawiamy sola i pieprzem oraz przeciśniętym czosnkiem. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę ziemniaczaną. Masę wyrabiamy. Następnie wątróbki kroimy w kostkę usuwając jednocześnie błony. Cebulę i paprykę kroimy drobno. Wrzucamy na gorący olej wątróbkę i smażymy podlewając sokiem jabłkowym. dodajemy paprykę oraz cebulę. Solimy oraz pieprzymy. Gdy wątróbka jest miękka to dodajemy masło, majeranek, odstawiamy z ognia. Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy cienkie plaski szpinakowe. Odsączamy na papierowym ręczniku. Porcje masy wątróbkowej wykładamy na placuszki.
Placki ze szpinaku pod pierzynką
Wątróbka już obrana z błon pocięta w kostkę
Placki ze szpinaku pod pierzynką
Papryka cebula i wątróbka podczas smażenia
Placki ze szpinaku pod pierzynką
Gotowe plackuszi wyłożone na patelni podczas smażenia
Placki ze szpinaku pod pierzynką
Gotowe placuszki po usmażeniu podczas odsączenia