gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Placuszki ziemniaczane

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Tak przygotowane placuszki ziemniaczane polecam na obiad. Są łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne.

Placuszki ziemniaczane

Składniki:

Placuszki ziemniaczane

 

  • 1 kg ziemniaków
  • ok. 200 gram dowolnej wędliny
  • 100 gram żółtego sera
  • 1 jajko
  • pęczek szczypiorku
  • 1 mała cebula
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placuszki ziemniaczane

ETAP 1:

Placuszki ziemniaczane
Obrane ziemniaki płuczemy i gotujemy do miękkości.

Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

ETAP 2:

Placuszki ziemniaczane
Ugotowane i odcedzone ziemniaki dusimy na puree.

Odcedzamy i dusimy na purée. Przestudzone puree przekładamy do miski.

ETAP 3:

Placuszki ziemniaczane
Do ziemniaków dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę.

Wędlinę kroimy w drobna kostkę i dodajemy do ziemniaków.

ETAP 4:

Placuszki ziemniaczane
Do ziemniaków i wędliny dodajemy żółty ser, szczypiore, pietruszkę oraz cebulę.

Ser żółty trzemy na tarce o dużych oczkach. Następnie dodajemy posiekany szczypiorek, pietruszkę oraz cebulę. Wbijamy jajko. Wszystko razem dokładnie mieszamy. ( w razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem).

ETAP 5:

Placuszki ziemniaczane
Kotleciki panierujemy w bułce tartej.

Z masy formujemy klopsiki, które obtaczamy w bułce tartej.

ETAP 6:

Placuszki ziemniaczane
Kotleciki smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Kotleciki smażymy z obu stron na brązowy kolor.


Tagi:

placki dania