SUPERPRZEPIS

Placki ziemniaczane z gulaszem

  • 2
  • dagita
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Placki ziemniaczane z gulaszem

Po raz pierwszy robiłam takie duże placki ziemniaczane. Jak dla mnie są lepsze niż małe, a z gulaszem to już w ogóle niebo w gębie.

Składniki:

Placki ziemniaczane z gulaszem

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z gulaszem
Placki ziemniaczane: ziemniaki i cebulę ścieramy, mieszamy z jajkami, mąką i przyprawami. Na rozgrzany olej nakładamy chochelką porcję masy, rozsmarowujemy i smażymy duże placki o średnicy mniej więcej 20 cm na rumiano z obu stron. Gulasz: mięso kroimy w niedużą kostkę, doprawiamy papryką i obsmażamy na odrobinie oleju. Następnie zalewamy bulionem, wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe i dusimy do miękkości. Kiedy mięso będzie miękkie, zatrzepujemy sos mąką i doprawiamy do smaku. Na gorący placek ziemniaczany nakładamy porcje gulaszu i składamy na pół. Smacznego :)