Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Placuszki ziemniaczane z kiszoną kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Podawać jako przekąskę, na gorącą kolacje, lub jako dodatek do mięs z grilla.

Placuszki ziemniaczane z kiszoną kapustą

Składniki:

Placuszki ziemniaczane z kiszoną kapustą

 

  • ziemniaki - 0,7 - 1 kg
  • mąka - 6 - 10 dag, lub 2 - 3 łyżki
  • jajka - 1 szt
  • żółtko 1 szt
  • olej lub smalec - 6 - 7 łyżek
  • kapusta kiszona - 15 - 20 dag
  • żółty ser - mały kawałek
  • natka pietruszki - 1 łyżeczka
  • sól - do smaku
  • pieprz czarny mielony - do smaku

 

Sposób przygotowania:

Placuszki ziemniaczane z kiszoną kapustą
Ziemniaki ścieramy na tarce, i jeśli jest dużo soku odlewamy go do naczynia aby się ustał, wtedy płyn odlewamy, a powstałą skrobię dodajemy do wyrobionego ciasta.( ja np. skręcam ziemniaki przez maszynkę z drobnym sitkiem,lub wszystkie składniki oprócz kapusty rozdrabniam w malakserze. Natkę pietruszki i kapustę siekam na drobno, ser ścieram na jarzynówce. Wszystko wymieszać dokładnie i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na patelni na złoty kolor. Podawać gorące z dodatkiem surówek, sałatek, lub mięs z grilla.