glogowscy.nl

glogowscy.nl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Płatki z kurczaka we włoskiej przyprawie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne fileciki z chrupiącymi frytkami:)

Płatki z kurczaka we włoskiej przyprawie

Składniki:

Płatki z kurczaka we włoskiej przyprawie

 

  • Porcja na 2 osoby

 

  • 4-5 dużych ziemniaków,
  • 2 duże filety z kurczaka,
  • przyprawa kuchni włoskiej Kamis,
  • olej
  • sól, majonez lub ketchup

Sposób przygotowania:

Płatki z kurczaka we włoskiej przyprawie
Przygotowanie mięsa:
Filety z kurczaka kroimy na płaty (1filet=2płaty). Do naczynia wlewamy 1/3 szklanki oleju i wsypujemy przyprawę kuchni włoskiej Kamis(ok 3 łyżek). Całość mieszamy i wkładamy płaty, obtaczając w marynacie. Naczynie foliujemy i wkładamy do lodówki na całą noc.

Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy na frytki. Wyciągamy zamarynowane płaty kurczaka z lodówki.
W garnku na mocno rozgrzanym oleju (lub we frytkownicy) smażymy frytki a na patelni na małym ogniu mięso.
Surówka według uznania. Najlepiej z białej kapusty i marchewki.