natalka1107@o2.pl

natalka1107@o2.pl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 176]

Płaty ogórkowe.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ogórki są pyszne i bardzo smaczne.

Płaty ogórkowe.

Składniki:

Płaty ogórkowe.

 

  • Składniki na zalewę:
  • 1 szklanka octu 6%
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka stołowa gorczycy
  • mała cebula (włożyć bezpośrednio do słoików)
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • Te składniki zagotować.

 

Sposób przygotowania:

Płaty ogórkowe.
Ogórki umyć, obrać ze skórki, wydrążyć środki, pokroić wzdłuż na paski. Po obraniu włożyć do miski, posolić, wymieszać i odstawić na noc. Na drugi dzień odsączyć z wody i razem z cebulą włożyć do słoików i zalać gorącą zalewą i odstawić nie zamykając słoików. Na drugi dzień zlać zalewę z tych ogórków do garnka, doprawić do smaku solą, zagotować i zalać ogórki ponownie zamykając słoiki. Zamknięte słoiki zagotować w garnku i gotować przez 10 minut.