Sposób przygotowania:
Pleśniak wg dayzi
Z mąki, 1 szkl cukru, żółtek, cukru wanilinowego, proszku do pieczenia i margaryny zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części i do jednej z nich dodajemy kakao. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalki na min. 1 h. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy 1/2 szkl cukru i kisiel, delikatnie mieszamy. Jedną część jasnego ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach na wysmarowaną tłuszczem blachę. Delikatnie podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (ok 10 - 15 minut). Na podpieczone ciasto rozsmarowujemy konfiturę. Następnie ścieramy ciemną część ciasta, na to wykładamy pianę z białek i na koniec ścieramy ostatnią część jasnego ciasta. Pieczemy ok 1 h w 180 stopniach. Smacznego