dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Pleśniak wg dayzi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kruche ciasto, które jest bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu.

Pleśniak wg dayzi

Składniki:

Pleśniak wg dayzi

 

  • 3 szkl mąki pszennej
  • 1 1/2 szkl cukru
  • 4 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 margaryna
  • kisiel truskawkowy
  • szczypta soli
  • konfitura (czarna porzeczka, aronia lub jagoda)

Sposób przygotowania:

Pleśniak wg dayzi
Z mąki, 1 szkl cukru, żółtek, cukru wanilinowego, proszku do pieczenia i margaryny zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części i do jednej z nich dodajemy kakao. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalki na min. 1 h. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy 1/2 szkl cukru i kisiel, delikatnie mieszamy. Jedną część jasnego ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach na wysmarowaną tłuszczem blachę. Delikatnie podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (ok 10 - 15 minut). Na podpieczone ciasto rozsmarowujemy konfiturę. Następnie ścieramy ciemną część ciasta, na to wykładamy pianę z białek i na koniec ścieramy ostatnią część jasnego ciasta. Pieczemy ok 1 h w 180 stopniach. Smacznego