Sposób przygotowania:
Pleśniak jasny
Mąkę przesypać do miski. Żółtka oddzielić od białek. Do mąki dodać żółtka, cukier puder, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i palmę. Zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Z jednej uformować wałek, włożyć go w woreczku foliowym do zamrażalnika. Drugą część ciasta podzielić znowu na 2 części. Do jednej dodać kakao i zagnieść. Obie części ciasta owinąć folią spożywczą (każdą osobno) i włożyć do zamrażalnika na ok. 2 godziny. Po tym czasie wyjąć największą część ciasta. Zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach. Starte ciasto wyłożyć do natłuszczonej i posypanej mąką dużej blaszki. Na cieście rozłożyć marmoladę (użyłam marmolady z żółtych śliwek). Na marmoladę zetrzeć ciasto z dodatkiem kakao. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać do niej cukier i cały czas ubijać. Dodać resztę proszku do pieczenia. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści, a piana zrobi się bardzo sztywna i błyszcząca. Pianę wyłożyć na ciemne ciasto. Na wierzch zetrzeć ostatnią część ciasta. Piekarnik lekko nagrzać. Wstawić do niego blaszkę z ciastem. Piec w 180 stopniach przez ok. 50 minut (aż wierzch ciasta ładnie się zrumieni). Gotowe ciasto można polukrować (po lekkim przestudzeniu).