Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pleśniak jasny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Warstwowe kruche ciasto z marmoladą i pianą z białek.

Pleśniak jasny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pleśniak jasny

 

  • 7 jajek
  • ok. 1/2 kg marmolady
  • 4,5 szklanki mąki tortowej
  • 1szklanka cukru pudru
  • 1,5 kostki palmy
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Sposób przygotowania:

Pleśniak jasny
Mąkę przesypać do miski. Żółtka oddzielić od białek. Do mąki dodać żółtka, cukier puder, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i palmę. Zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Z jednej uformować wałek, włożyć go w woreczku foliowym do zamrażalnika. Drugą część ciasta podzielić znowu na 2 części. Do jednej dodać kakao i zagnieść. Obie części ciasta owinąć folią spożywczą (każdą osobno) i włożyć do zamrażalnika na ok. 2 godziny. Po tym czasie wyjąć największą część ciasta. Zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach. Starte ciasto wyłożyć do natłuszczonej i posypanej mąką dużej blaszki. Na cieście rozłożyć marmoladę (użyłam marmolady z żółtych śliwek). Na marmoladę zetrzeć ciasto z dodatkiem kakao. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać do niej cukier i cały czas ubijać. Dodać resztę proszku do pieczenia. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści, a piana zrobi się bardzo sztywna i błyszcząca. Pianę wyłożyć na ciemne ciasto. Na wierzch zetrzeć ostatnią część ciasta. Piekarnik lekko nagrzać. Wstawić do niego blaszkę z ciastem. Piec w 180 stopniach przez ok. 50 minut (aż wierzch ciasta ładnie się zrumieni). Gotowe ciasto można polukrować (po lekkim przestudzeniu).
Pleśniak jasny
Gładkie ciasto zagniecione z mąki cukru pudru żółtek proszku do pieczenia i palmy.
Pleśniak jasny
Kakao dodane do jednej z mniejszych części ciasta.
Pleśniak jasny
Największa część ciasta starta na tarce i rozłożona w blaszce.
Pleśniak jasny
Ciasto posmarowane marmoladą z żółtych śliwek.

Tagi:

jajko jajka