WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Pleśniak z powidłami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tradycyjne i znane wszystkim ciasto. W mojej rodzinie zawsze przygotowywane z powidłami śliwkowymi. Idealne do kawy i herbaty.

Pleśniak z powidłami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pleśniak z powidłami

 

  • 0,5 kg mąki
  • 250 g masła
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1 słoik powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

Pleśniak z powidłami
Z mąki, masła, cukru pudru, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Dzielimy je na trzy części, a do jednej dodajemy kakao i zagniatamy raz jeszcze. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Na blaszkę wyłożoną papierem, ścieramy na grubej tarce jedną część jasnego ciasta. Na nie wykładamy powidła śliwkowe, następnie ciasto z kakao. Na to wykładamy dobrze ubitą pianę z białek z cukrem i na wierzch drugą część jasnego ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 50-60 minut.
Pleśniak z powidłami
Zagniatamy kruche ciasto i dzielimy je na trzy części.
Pleśniak z powidłami
Pianę z białek ubijamy dokładnie z cukrem.
Pleśniak z powidłami
Układamy warstwy ciasta, jasne smarując powidłami.
Pleśniak z powidłami
Pieczemy ok godziny, aż ciasto będzie ładnie przyrumienione.

Tagi:

jajko jajka