patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 710]

Pleśniak z powidłami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uwielbiam to ciasto-pleśniak z powidłami śliwkowymi. Idealny do kawy czy herbaty. Polecam każdemu kto jeszcze nie próbował.

Pleśniak z powidłami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pleśniak z powidłami

Jasna warstwa

Ciemna warstwa

Piana

  • 4 białka
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:

Pleśniak z powidłami
Do miski wsypuję wszystkie składniki jasnego ciasta. Wyrabiam na jednolitą masę a następnie formuję dwie kulę.

Ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na min 30 min. Następnie przygotowuję ciasto ciemne.

Wszystkie skladniki ciasta łącze ze sobą i również formuję kulę która wkładam na 30 min do lodówki.

W osobnym naczyniu ubijam na sztywno pianę z samych białek. Wyjmuje kulę jasną i trę ją na grubych oczkach wsypując potarte ciasto do formy.Blacha najlepiej 24na32 cm.

Następnie ciasto smaruję powidłami. Następnie wyciągam ciemną kulę i znów trę na powidła.

Teraz wykładam pianę a na sam koniec wyciągam ostatnią kulę jasną i trę na górę. Piekę ciasto ok 45 min w 180 stopniach.

Ciasto kroję po ostygnięciu. 
Pleśniak z powidłami
Jasne ciasto trę na grubych oczkach na dno blachy.
Pleśniak z powidłami
Ciasto smaruję powidłami dokładnie na całej długości.
Pleśniak z powidłami
Następnie trę na powidła ciemną warstwę ciasta.
Pleśniak z powidłami
Następnie wykładam ubitą pianę z białek.
Pleśniak z powidłami
Na koniec trę ostatnią warstwę ciasta. Piekę.

Tagi:

ciasto