Sposób przygotowania:
Pleśniak z powidłami
Do miski wsypuję wszystkie składniki jasnego ciasta. Wyrabiam na jednolitą masę a następnie formuję dwie kulę.
Ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na min 30 min. Następnie przygotowuję ciasto ciemne.
Wszystkie skladniki ciasta łącze ze sobą i również formuję kulę która wkładam na 30 min do lodówki.
W osobnym naczyniu ubijam na sztywno pianę z samych białek. Wyjmuje kulę jasną i trę ją na grubych oczkach wsypując potarte ciasto do formy.Blacha najlepiej 24na32 cm.
Następnie ciasto smaruję powidłami. Następnie wyciągam ciemną kulę i znów trę na powidła.
Teraz wykładam pianę a na sam koniec wyciągam ostatnią kulę jasną i trę na górę. Piekę ciasto ok 45 min w 180 stopniach.
Ciasto kroję po ostygnięciu.
Ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na min 30 min. Następnie przygotowuję ciasto ciemne.
Wszystkie skladniki ciasta łącze ze sobą i również formuję kulę która wkładam na 30 min do lodówki.
W osobnym naczyniu ubijam na sztywno pianę z samych białek. Wyjmuje kulę jasną i trę ją na grubych oczkach wsypując potarte ciasto do formy.Blacha najlepiej 24na32 cm.
Następnie ciasto smaruję powidłami. Następnie wyciągam ciemną kulę i znów trę na powidła.
Teraz wykładam pianę a na sam koniec wyciągam ostatnią kulę jasną i trę na górę. Piekę ciasto ok 45 min w 180 stopniach.
Ciasto kroję po ostygnięciu.