lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Pleśniak ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Trzeba pilnować by wierzch się nie przypalił

Pleśniak ze śliwkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pleśniak ze śliwkami

 

 

Sposób przygotowania:

Pleśniak ze śliwkami
Przesiać mąkę, zagnieść z żółtkami, dodać posiekaną margarynę, proszek do pieczenia i cukier. Zagnieść ciasto.
2. Podzielić go na 3 części. Pierwszą rozwałkować na dnie blachy, położyć śliwki. Drugą zagnieść z kakao i zapachem po czym schłodzone, zetrzeć na tarce na dżem.
3. Pozostałe 4 białka ubić z łyżeczką cukru i rozsmarować na ciemnym cieście. Na pianę zetrzeć pozostałą, schłodzoną część ciasta.
4. Piec 1 godzinę w 180 stopniach.
Pleśniak ze śliwkami
Pierwsza jasna warstwa na to sliwki potem ciemna warstwa na to białka
Pleśniak ze śliwkami
Treaz na białko kładziemy 3 warstwę startą na tarce o grubych oczkach