Płoć z pomidorami i bazyliowym pesto

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Płoć z piekarnika udana, tylko nie miałam miksera, więc pesto było "siekane", ale szybciej zmiksować

Płoć z pomidorami i bazyliowym pesto Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Płoć z pomidorami i bazyliowym pesto

 

 

Sposób przygotowania:

Płoć z pomidorami i bazyliowym pesto
Płocie najlepiej kupić patroszone. Bazyliowe pesto: zmielić uprażone na suchej patelni nasiona, czosnek i cebulkę pokrojoną, razem z oliwą, czosnkiem, posiekaną świeżą bazylią, solą, chili, pieprzem, sokiem z połowy cytryny. Przyprawić pieprzem, solą, chili. Nadziać tym płocie, posmarować tym z zewnątrz, zostawić trochę do obłożenia pomidorów. Pokroić pomidory w plasterki. Do żaroodpornego naczynia nalać na spód trochę oliwy, położyć płocie, na wierzchu plastry pomidora, na każdym trochę pesto posypać nasionami słonecznika. Piec max. 10-15 minut.
Płoć z pomidorami i bazyliowym pesto
Pesto bazyliowe
Płoć z pomidorami i bazyliowym pesto
Nadziane płocie
Płoć z pomidorami i bazyliowym pesto
Obłożone pomidorkami
Płoć z pomidorami i bazyliowym pesto
Upieczone w piekarniku

Tagi:

pomidory