IwonaF

IwonaF

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Płocie opiekane marynowane

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Dobry sposób na zagospodarowanie większej ilości ryb

Płocie opiekane marynowane

Składniki:

Płocie opiekane marynowane

 

  • 4 płocie (o łącznej masie 1 kg)
  • 2 łyżeczki przyprawy do ryb
  • 5 łyżek mąki
  • olej do smażenia
  • 2 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 średnia cebula
  • 5 plastrów marchewki
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

 

Sposób przygotowania:

Płocie opiekane marynowane
Płocie czyścimy, myjemy, odcinamy głowy i płetwy ogonowe. Każdą rybę nacieramy wewnątrz przyprawą do ryb, następnie dokładnie obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy ryby po 5 minut z każdej strony. W garnku zagotowujemy wodę z solą, cukrem, zielem, liściem, pokrojoną w plastry cebulą i marchewką. Gdy się zagotuje, wlewamy ocet. Doprowadzamy do wrzenia. Ryby układamy w słoju i zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy słój i stawiamy go na zakrętce. Gdy wystygnie – wkładamy do lodówki minimum na 1 tydzień.
Smacznego!