Anna85

Anna85

Szef Kuchni
[Przepisów: 87]

Płonące banany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rozgrzewający deser nie tylko na ciepłe dni

Płonące banany

Składniki:

Płonące banany

 

  • 3-4 twarde banany
  • 3 dkg masła
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego
  • 1/4 szklanki whisky lub rumu

Sposób przygotowania:

Płonące banany
Banany przekroić w poprzek a następnie na ćwiartki. Na patelni rozpuścić masło, wsypać cukier trzcinowy, cynamon. Dać do tego banany i całość smażyć, delikatnie mieszając aż powstanie karmel. Dodać sok i dusić aż sos mocno zgęstnieje. Wlać rum i podlać. Gorące banany podawać z lodami waniliowymi.