zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 704]

Po-kompotowe ciacho

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Kolejna wersja prostego lecz smacznego ciacha kruszonkowego, tym razem na maślance pachnące cytryną.

Po-kompotowe ciacho Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Po-kompotowe ciacho

 

  • 50 dag mąki pszennej
  • 25 dag miękkiego masła
  • 20 dag cukru
  • 3-4 łyżki cukru cytrynowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 220 ml maślanki
  • 5 jajek
  • budyń śmietankowy
  • Owoce z kompotu (śliwki i brzoskwinie) około 60 dag

 

Sposób przygotowania:

Po-kompotowe ciacho
Ciasto przygotowujemy podobnie jak muffiny, w jednej misce łączę/ kruszę mąkę, masło i cukry. Powstanie sypkie ciasto. W drugiej misce miksuję maślankę z jajkami i 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. Odsypuję szklankę sypkiego ciasta i odkładam na posypanie wierzchu ciasta.

Owoce ze słoików odcedzam , następnie mieszam z suchym proszkiem budyniowym. Do reszty wlewam zmiksowane jajka z maślanką. Łączę całość łyżką, mieszam byle jak ,parę razy, mają pozostać grudki. Gotowe przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Na ciasto wykładam owoce i posypuję pozostałym sypkim ciastem. Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę około 50 minut, termo obieg 180 st. C
Po-kompotowe ciacho
Ciasto przygotowujemy podobnie jak muffiny, w jednej misce łączę/ kruszę mąkę, masło i cukry. Powstanie sypkie ciasto. W drugiej misce miksuję maślankę z jajkami
Po-kompotowe ciacho
Odsypuję szklankę sypkiego ciasta i odkładam na posypanie wierzchu ciasta. Owoce ze słoików odcedzam , następnie mieszam z suchym proszkiem budyniowym.
Po-kompotowe ciacho
Do reszty wlewam zmiksowane jajka z maślanką. Łączę całość łyżką, mieszam byle parę razy, mają pozostać grudki. Gotowe przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.
Po-kompotowe ciacho
Na ciasto wykładam owoce i posypuję pozostałym sypkim ciastem. Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę około 50 minut, termo obieg 180 st. C