Kajoza

Kajoza

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 113]

Podpiekany chlebek z dodatkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam na śniadanie w zimie, kanapeczki rozgrzewają, dodają energii i zawierają bardzo zdrowy czosnek !

Podpiekany chlebek z dodatkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Podpiekany chlebek z dodatkami

 

  • Pieczywo (mogą być np. 2 ciabatty lub kilka kromek chleba)
  • Pół pomidora
  • Kawałek czerwonej papryki
  • Kawałeczek masła
  • Szczypiorek
  • Ząbek czosnku
  • Mozarella
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Podpiekany chlebek z dodatkami
Najpierw przygotowujemy sobie wszystkie składniki, czyli: paprykę kroimy w paseczki, pomidora w małe kawałki, szczypiorek na drobne kawałeczki, czosnek ścieramy na mini tarce lub przeciskamy przez praskę, a mozarellę kroimy w cienkie plasterki. Pieczywo kroimy (bułkę klasycznie na pół, a chleb w kromki). Pokrojone pieczywo wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 170-180 stopni na ok.1-2 minuty. Wyciągamy i szybko smarujemy masłem, obsypujemy czosnkiem i nakładamy paprykę, pomidory, mozarellę i szczypiorek, solimy i pieprzymy. Ponownie wkładamy do piekarnika, tym razem na ok. 2-3 minuty. Jemy od razu po wyciągnięciu, tak aby kanapki były gorąco lub chociaż ciepłe. Smacznego.
Podpiekany chlebek z dodatkami
Przed włożeniem kromek do piekarnika przygotowujemy wszystkie składniki
Podpiekany chlebek z dodatkami
Tutaj prezentuję jak mniej więcej układać składniki na kanapkach

Tagi:

chleb pieczywo