Sposób przygotowania:
Podudzia kurczaka duszone z cebuląETAP 1:
Przygotować podudzia z kurczaka tj. przełożyć je do miski obsypać wszystkimi przyprawami wlać olej. Całość wymieszać za pomocą rąk, aby przyprawy pokryły całe mięso i odstawić na pięć minut. Po wyznaczonym czasie podudzia przełożyć na rozgrzaną dużą patelnię i obsmażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor.
ETAP 2:
Jak już mięso mamy ładnie podsmażone wtedy wlać szklankę przegotowanej wody i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do czasu miękkości mięsa i wyparowania większości dolanej wody. Następnie dodać cebulę małą obraną i pokrojoną na cztery części, poddusić z nią nadal już bez przykrycia, aż sos zrobi się gęstawy smakiem i konsystencją przypominający lejący miód.
ETAP 3:
Uduszone z cebulką jeszcze gorące podudzia podałam z całymi ziemniakami polanymi sosem z mięsa oraz surówką z czerwonych buraków z cebulą. Mięso wyszło tak smaczne, że nic nie zostało. Myślę że spodoba wam się tak podany niedzielny obiad.
U mnie w domu nie musi być rosół co niedziela ponieważ ja gotuję kiedy mamy na niego ochotę, a nie tylko w niedzielę a jak jest w waszych domach?