anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Podudzia w musztardowo - miodowej marynacie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Bardzo smaczne, a jednocześnie tanie i proste do zrobienia mięso z kurczaka. Miodowo-musztardowa marynata sprawia, że mięso jest wyjątkowo soczyste, a powstały w trakcie pieczenia sos smakuje rewelacyjnie.

Podudzia w musztardowo - miodowej marynacie

Składniki:

Podudzia w musztardowo - miodowej marynacie

 

  • podudzia kurczaka – 4 szt.

 

  • MARYNATA:
  • miód lipowy – 1,5 łyżki
  • musztarda francuska gruboziarnista – 2 łyżki
  • musztarda bawarska – 1 łyżka
  • olej rzepakowy – 2 łyżki
  • biały ocet winny – 1 łyżka
  • sól himalajska – 3/4 łyżeczki
  • pieprz czarny świeżo mielony – 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Podudzia w musztardowo - miodowej marynacie

ETAP 1:

Podudzia w musztardowo - miodowej marynacie
Podudzia kurczaka opłukać i starannie osuszyć.

Mięso opłukać i dokładnie osuszyć.

ETAP 2:

Podudzia w musztardowo - miodowej marynacie
Składniki marynaty dokładnie wymieszane.

Wszystkie składniki marynaty wymieszać w misce,

ETAP 3:

Podudzia w musztardowo - miodowej marynacie
Mięso kurczaka dokładnie wymieszane z marynatą.

przełożyć do niej osuszone podudzia i wymieszać starannie pokrywając mięso marynatą. Miskę nakryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc.

ETAP 4:

Podudzia w musztardowo - miodowej marynacie
Mięso w naczyniu do zapiekania zostawić godzinę na blacie.

Następnego dnia mięso wyjąć z lodówki i zostawić w temperaturze pokojowej przez godzinę. Mięso przełożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 40 minut.

ETAP 5:

Podudzia w musztardowo - miodowej marynacie
Tak pieczone mięso kurczaka jest bardzo soczyste i smaczne.

W trakcie pieczenia mięso przewracać na drugą stronę oraz polewać pozostałą marynatą.
Następnie zwiększyć temperaturę do 200°C, włączyć funkcję grill i piec 10 minut.