mlem

mlem

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Podudzia z pieczonymi warzywami i puree z marchwi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Podudzia w ziołach, musztardzie francuskiej się marynowały i dzięki temu wspaniały smak po upieczeniu uzyskały. Warzywa odpowiedni czas swojego pieczenia miały więc swoje właściwości zachowały. Marchewka w soku pomarańczy ugotowana, następnie zmiksow

Podudzia z pieczonymi warzywami i puree z marchwi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Podudzia z pieczonymi warzywami i puree z marchwi

 

  • 4 podudzia z kurczaka,
  • ½ łyżeczki suszonych ziół dalmatyńskich,
  • ½ łyżeczki suszonego lubczyku,
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii,
  • szczypta papryki ostrej mielonej,
  • szczypta chili – mix,
  • 1 łyżka musztardy francuskiej,
  • 1/3 łyżeczki skórki pomarańczowej krojonej,
  • 6 średniej wielkości ziemniaków,
  • 150 g marchwi w kostce Hortex,
  • 1 duża pomarańcza,
  • 1 duża główka czosnku,
  • 2 małe białe cebule,
  • 100 g cukinii,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 1 łyżeczka cukru brązowego,
  • 1 płaska łyżka masła,
  • sól himalajska do smaku,
  • świeży tymianek,
  • 1 łyżeczka kopru ,
  • listki świeżej bazylii.

 

Sposób przygotowania:

Podudzia z pieczonymi warzywami i puree z marchwi
Marynata: do miseczki wsypujemy zioła dalmatyńskie, lubczyk, bazylię, paprykę ostrą, dodajemy musztardę i 3 łyżki oliwy z oliwek. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Umyte i osuszone podudzia smarujemy marynatą i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki, a cukinię średnią w kostkę. Warzywa mieszamy z pozostała oliwą i posypujemy solą. Piekarnik nastawiamy na 180°C, ziemniaki, czosnek, cebulę (bez cukinii) przekładamy na brytfankę obok układamy podudzia, jeśli mamy specjalny stojak to na nim wieszamy mięso. Pieczemy ok. 40 min... Piekarnik ustawiamy na podwójną grzałkę od spodu i termo obieg. W połowie pieczenia do warzyw dodajemy cukinię, a 5 min. przed końcem pomidorki. Puree z marchewki: W rondelku podgrzewamy sok z jednej pomarańczy, dodajemy marchewkę i gotujemy ją na wolnym ogniu, aż będzie al dente. Dodajemy skórkę pomarańczową, ½ łyżeczki startej skórki z pomarańczy, masło, cukier, szczyptę soli i gotujemy do miękkości. Sok z pomarańczy powinien wyparować. Marchewkę miksujemy blenderem. Warzywa posypujemy koperkiem, igiełkami tymianku, dodajemy do nich listki bazylii i podajemy z podudziem z kurczaka na puree z marchewki. Smacznego!
Podudzia z pieczonymi warzywami i puree z marchwi
Podudzia z pieczonymi warzywami i puree z marchwi
Podudzia z pieczonymi warzywami i puree z marchwi