Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Podudzia w ciemnej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste w przygotowaniu mięsko.

Podudzia w ciemnej marynacie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Podudzia w ciemnej marynacie

 

  • podudzia kurczaka (świeże) - 6 dużych sztuk,
  • maggi - 4 łyżki,
  • vegeta - łyżka,
  • oliwa z oliwek - 2 lyzki,
  • syrop klonowy lub miód sztuczny - łyżka,
  • ocet balsamiczny (ciemny) - łyżka,
  • czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki,
  • tymianek suszony - łyżeczka,
  • pieprz - dwie szczypty,
  • papryka czerwona mielona - 2 szczypty.

Sposób przygotowania:

Podudzia w ciemnej marynacie
Mięso umyć i osuszyć (zawsze nakłuwam mięso dość głęboko widelcem w wielu miejscach). W szklanym naczyniu połączyć wszystkie składniki marynaty. Marynatę rozprowadzić na mięsie, a następnie wstawić do lodówki na 30 minut. Naczynie z mięsem włożyć do zimnego piekarnika. Piec przez ok 50-60 minut przez pierwszą połowę w 180 stopniach, następnie przewrócić mięso na druga stronę, polać wytworzonym sosem i piec w temp 150-160 stopni. Aby skorka nie spiekała się zbyt mocno, naczynie, w którym znajduje się mięso, przez pierwsza polowe pieczenia, przykryć papierem lub folią. Podawać z ziemniakami i surówką.
Podudzia w ciemnej marynacie
Etap 1
Podudzia w ciemnej marynacie
Etap 2
Podudzia w ciemnej marynacie
Etap 3