Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 822]

Podudzia w marynacie arbuzowej

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Soczyste, pyszne, proste i zaskakujące w smaku podudzia z kurczaka marynowane w marynacie na bazie soku z ananasa mogą się okazać hitem waszych wakacyjnych obiadów.

Podudzia w marynacie arbuzowej

Składniki:

Podudzia w marynacie arbuzowej

 

  • 6 podudzi z kurczaka
  • Marynata:
  • ½ szklanki octu balsamicznego
  • ½ szklanki soku z arbuza
  • ¼ szklanki sosu sojowego jasnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki miodu
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania:

Podudzia w marynacie arbuzowej
Podudzia myjemy i osuszamy. W miseczce, woreczku strunowym lun pojemniku plastikowym, który pomieści podudzia przygotowujemy marynatę. Wlewamy sos sojowy, ocet balsamiczny, sok z arbuza i oliwę, dodajemy posiekany drobno czosnek i papryczkę chilli i dodajemy miodu do smaku. Mieszamy aż miód się rozpuści a składniki dokładnie połączą.

Do tak przygotowanej marynaty wkładamy podudzia i marynujemy je minimum 6 godzin. Podudzia przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy marynatą i pieczemy w 180 stopniach około 30 minut.

Po tym czasie podudzia wyjmujemy z piekarnika, sos zlewamy na patelnie i redukujemy go na dużym ogniu, aż zgęstnieje.

Podudzia podajemy np. z pieczonymi ziemniakami, ulubioną sałatką i sosem ; )