Sposób przygotowania:
Podudzia w marynacie arbuzowej
Podudzia myjemy i osuszamy. W miseczce, woreczku strunowym lun pojemniku plastikowym, który pomieści podudzia przygotowujemy marynatę. Wlewamy sos sojowy, ocet balsamiczny, sok z arbuza i oliwę, dodajemy posiekany drobno czosnek i papryczkę chilli i dodajemy miodu do smaku. Mieszamy aż miód się rozpuści a składniki dokładnie połączą.
Do tak przygotowanej marynaty wkładamy podudzia i marynujemy je minimum 6 godzin. Podudzia przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy marynatą i pieczemy w 180 stopniach około 30 minut.
Po tym czasie podudzia wyjmujemy z piekarnika, sos zlewamy na patelnie i redukujemy go na dużym ogniu, aż zgęstnieje.
Podudzia podajemy np. z pieczonymi ziemniakami, ulubioną sałatką i sosem ; )
Do tak przygotowanej marynaty wkładamy podudzia i marynujemy je minimum 6 godzin. Podudzia przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy marynatą i pieczemy w 180 stopniach około 30 minut.
Po tym czasie podudzia wyjmujemy z piekarnika, sos zlewamy na patelnie i redukujemy go na dużym ogniu, aż zgęstnieje.
Podudzia podajemy np. z pieczonymi ziemniakami, ulubioną sałatką i sosem ; )
weronikaS
Igraszki Losu
dla mojego też, a i nawet tych którzy nie lubią połączenia mięso + owoce udało się do niej przekonać :)
misia5
Magdalena88
Holly
Igraszki Losu
wychodzi całe mnóstwo soku więc spokojnie wystarczy 1 plaster arbuza żeby uzyskać potrzebną ilośc soku :)
Igraszki Losu
dziękuje, daj znać czy smakowało :)
Igraszki Losu
misia5 napisał(a):
Hrabina w kuchni
Igraszki Losu
Hrabina w kuchni napisał(a):
Alex_M
Igraszki Losu
to na a i to więc mój word uznał, że woli ananasa w opisie :)