haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Bakłażanowe hamburgery

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczne hamburgery z klopsem z bakłażana i mięsa mielonego z plasterkiem chrupiącego boczku i grillowanego bakłażana! Z każdym kęsem odkrywasz nowy smak - od początku do końca jedzenie tego dania jest przyjemnością!

Bakłażanowe hamburgery Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bakłażanowe hamburgery

 

  • 150 g mielonego drobiowego
  • 1 mały bakłażan do mięsa
  • 1 mały bakłażan na grilla
  • 1 cebula
  • 1 jajko do mielonego i 2 żółtka do dziurki w mięsie
  • ząbek czosnku
  • 30 g parmezanu
  • natka pietruszki
  • sól. pieprz, kmin rzymski, cynamon, kolendra, sproszkowana słodka papryka
  • 1 papryczka chili medium (lub pół chili hot, jeśli ma być ostre)
  • 2 bułki do hamburgerów
  • 4 plasterki żółtego sera
  • 2 grube plasterki pomidora
  • 2 plasterki cebuli
  • garść sałaty
  • 2 plastry boczku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu

Sposób przygotowania:

Bakłażanowe hamburgery
1. Cebulkę pokroiłam i zeszkliłam na oleju.

2. Bakłażana pokroiłam w drobna kosteczkę i dorzuciłam do cebuli. Dodałam 2 łyżki wody, zmniejszyłam ogień i dusiłam kilka minut, aż bakłażan będzie miękki. zostawiłam do przestudzenia.

3. Mięso, parmezan, posiekana pietruszkę i jajko wymieszałam, doprawiłam sola, pieprzem, kminem, papryką, cynamonem, dodałam pokrojoną papryczkę chili, czosnek i bakłażan. Dokładnie wymieszałam i uformowałam kotlety- oponki z dziurką w środku.

4. Kotlety usmażyłam z jednej strony, delikatnie obróciłam i w dziurkę wbiłam po żółtku, zmniejszyłam ogień, przykryłam i dusiłam aż żółtko się zetnie, ale wciąż będzie miękkie.

5. Plastry boczku i podłużne pociętego bakłażana upiekłam na grillu elektrycznym.

6. Połówki bułki włożyłam do tostera. Dolne części można od razu położyć na grilla posmarowane ketchupem i z 2 plasterkami sera i grillować aż ser się rozpuści. Na ser położyłam klopsy i plasterek grillowanego bakłażana. Górne części bułki posmarowałam majonezem, położyłam na to plaster pomidora i cebuli i przykryłam boczkiem.

Pycha!
Bakłażanowe hamburgery
Bakłażana kroimy w drobna kosteczkę i podduszamy razem z cebulą.
Bakłażanowe hamburgery
Do bakłaana dorzucamy papryczkę chili medium.
Bakłażanowe hamburgery
Masę bakłażanowo-mięsną formujemy w oponki i smażymy z żółtkiem.
Bakłażanowe hamburgery
Boczek i plastry bakłażana grillujemy i ukladamy na wierzchu bułki.