Sposób przygotowania:
Bakłażanowe hamburgery
1. Cebulkę pokroiłam i zeszkliłam na oleju.
2. Bakłażana pokroiłam w drobna kosteczkę i dorzuciłam do cebuli. Dodałam 2 łyżki wody, zmniejszyłam ogień i dusiłam kilka minut, aż bakłażan będzie miękki. zostawiłam do przestudzenia.
3. Mięso, parmezan, posiekana pietruszkę i jajko wymieszałam, doprawiłam sola, pieprzem, kminem, papryką, cynamonem, dodałam pokrojoną papryczkę chili, czosnek i bakłażan. Dokładnie wymieszałam i uformowałam kotlety- oponki z dziurką w środku.
4. Kotlety usmażyłam z jednej strony, delikatnie obróciłam i w dziurkę wbiłam po żółtku, zmniejszyłam ogień, przykryłam i dusiłam aż żółtko się zetnie, ale wciąż będzie miękkie.
5. Plastry boczku i podłużne pociętego bakłażana upiekłam na grillu elektrycznym.
6. Połówki bułki włożyłam do tostera. Dolne części można od razu położyć na grilla posmarowane ketchupem i z 2 plasterkami sera i grillować aż ser się rozpuści. Na ser położyłam klopsy i plasterek grillowanego bakłażana. Górne części bułki posmarowałam majonezem, położyłam na to plaster pomidora i cebuli i przykryłam boczkiem.
Pycha!
2. Bakłażana pokroiłam w drobna kosteczkę i dorzuciłam do cebuli. Dodałam 2 łyżki wody, zmniejszyłam ogień i dusiłam kilka minut, aż bakłażan będzie miękki. zostawiłam do przestudzenia.
3. Mięso, parmezan, posiekana pietruszkę i jajko wymieszałam, doprawiłam sola, pieprzem, kminem, papryką, cynamonem, dodałam pokrojoną papryczkę chili, czosnek i bakłażan. Dokładnie wymieszałam i uformowałam kotlety- oponki z dziurką w środku.
4. Kotlety usmażyłam z jednej strony, delikatnie obróciłam i w dziurkę wbiłam po żółtku, zmniejszyłam ogień, przykryłam i dusiłam aż żółtko się zetnie, ale wciąż będzie miękkie.
5. Plastry boczku i podłużne pociętego bakłażana upiekłam na grillu elektrycznym.
6. Połówki bułki włożyłam do tostera. Dolne części można od razu położyć na grilla posmarowane ketchupem i z 2 plasterkami sera i grillować aż ser się rozpuści. Na ser położyłam klopsy i plasterek grillowanego bakłażana. Górne części bułki posmarowałam majonezem, położyłam na to plaster pomidora i cebuli i przykryłam boczkiem.
Pycha!
SylaUla
haniakson
Bardzo Ci dziękuję, za ten miły komentarz! Spróbuj tych burgerów - poczujesz cały wachlarz smaków! Pozdrawiam!