halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Roladki z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Filety z kurczaka są często przyrządzane. Filet można upiec, usmażyć i grillować. Dobre są również roladki z różnym nadzieniem.

Roladki z kurczaka

Składniki:

Roladki z kurczaka

 

  • filet z kurczaka 2 sztuki
  • por biała część 1 sztuka
  • ser mozzarella 10 dag
  • przyprawa do kurczaka 1 łyżeczka
  • olej sezamowy 4 łyżki
  • jajko 1 sztuka
  • mąka do panierowania
  • bułka do panierowania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Roladki z kurczaka
Pora umyć, naciąć wzdłuż. Następnie przekroić pora na szerokość filetów i sparzyć go gorącą wodą. Filet z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, rozbić delikatnie tłuczkiem, oprószyć przyprawą do kurczaka, skropić olejem sezamowym. Wstawić filety do lodówki na 4 godziny.

Mozzarellę pokroić w grube słupki. Następnie rozchylić kawałek pora włożyć gruby słupek mozzarelli, zawinąć.

Ułożyć pora z mozzarellą na filecie z kurczaka i zwinąć w roladki. Jajko roztrzepać widelcem. Roladki panierować w mące, jajku oraz bułce tartej. Rozgrzać olej na patelni i smażyć roladki z wszystkich stron na złoty kolor.