Sposób przygotowania:
Schab z kością w czerwonej cebuli ze śliwkamiETAP 1:
Plastry schabu rozbić tłuczkiem i oprószyć przyprawami, tj solą, pieprzem, kardamonem i cynamonem.
ETAP 2:
Olej rzepakowy dobrze rozgrzać na patelni i obsmażyć na rumiano mięso. Smażyć krótko, około 1 minuty z każdej strony.
ETAP 3:
Na głęboką patelnię lub garnek z szerokim dnem wlać odrobinę oleju. Wrzucić skrojoną w piórka czerwoną cebulę i połówki śliwek węgierek. Chwilę podsmażyć i dodać starty na tarce imbir, ocet, sos sojowy i cukier.
ETAP 4:
Wymieszać, a po chwili położyć schabowe kotlety i podlać wodą, tak aby przykryła cebulę. Nakryć pokrywką i dusić, aż wszystko będzie miękkie. W razie konieczności można dolewać wodę, ale w efekcie końcowym powinna całkowicie odparować, pozostawiając gęsty sos cebulowo - śliwkowy. Mięso można podawać z gotowanymi ziemniakami. Smacznego :)
SylaUla