Sposób przygotowania:
Naleśniki z pokrzywowym twarożkiemETAP 1
CIASTO:
Mleko przelewamy do miski. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta. Całość dokładnie miksujemy. Z gotowego ciasta smażymy naleśniki wylewając jego porcje na rozgrzaną patelnię. Naleśniki smażymy z obu stron do zrumienienia.
Etap 2
Gotowe naleśniki przekładamy.
Na naleśnika układamy warstwę liści sałaty. Na sałatę wykładamy twarożek. Całość zwijamy. Tak postępujemy z każdym naleśnikiem.
Gotowe przed podaniem posypujemy szczypiorkiem i dekorujemy cząstkami rzodkiewki.
ETAP 3
POKRZYWOWY TWAROŻEK:
Pokrzywę myjemy i zalewamy gotującą wodą. Sparzoną odsączamy z wody na durszlaku i studzimy.
Etap 4
Przestudzoną odciskamy jeszcze z wody i drobno siekamy. Rzodkiewkę ścieramy na tarte o grubych oczkach.
ETAP 5
Ser biały przekładamy do miski. Dodajemy do niego przygotowaną rzodkiewkę, szczypiorek, pokrzywę oraz śmietanę. Doprawiajmy całość do smaku i dokładnie mieszamy.