Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Polędwica w cebuli

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Cebulę obrać, pokroić w talarki, zeszklić na rozgrzanym na patelni tłuszczu.

Polędwica w cebuli

Składniki:

Polędwica w cebuli

 

  • 1,2 kg polędwiczek wieprzowych
  • 1 kg  szalotek
  • pietruszka
  • marchewka
  • mały seler
  • 300 ml octu balsamico
  • oliwa
  • sól
  • cukier
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Polędwica w cebuli
Cebulę obrać, pokroić w talarki, zeszklić na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Następnie zalać octem, posypać solą i cukrem do smaku i wstawić na noc do lodówki. Polędwiczki umyć i osączyć w bibule z wody. Pietruszkę, marchewkę i seler obrać, umyć i pokroić w cieniutkie paseczki. Mięso oprószyć solą i pieprzem i razem z warzywami i oliwą udusić na patelni do miękkości. Po uduszeniu pozostawić mięso w chłodnym miejscu przez kilka godzin tak, aby przeszło aromatem przypraw. Bezpośrednio przed podaniem polędwiczki pokroić w plastry i obsmażyć na oliwie, dodając pod koniec cebulkę z odrobiną marynaty.