Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Polędwica w marynacie curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Polędwica wieprzowa w marynacie z dodatkiem pasty curry.

Polędwica w marynacie curry Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Polędwica w marynacie curry

 

  • 60 dkg polędwicy wieprzowej
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 5 łyżeczek oleju
  • 1/2 łyżeczki soli ziołowej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 3 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki przyprawy do wieprzowiny
  • 2 duże ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Polędwica w marynacie curry
Olej przelać do miseczki. Czosnek drobno posiekać, dodać do oleju. Do oleju dodać też przyprawy, sos sojowy i pastę curry. Polędwicę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przygotowaną marynatę wylać na mięso i dokładnie je nią natrzeć. Miskę z mięsem w marynacie przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 1-2 godziny. Zamarynowane mięso przełożyć razem z marynatą do naczynia do zapiekania i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Polędwicę piec w 180 stopniach przez ok. 50-60 minut. Po upieczeniu mięso kroić w plastry.
Polędwica w marynacie curry
Wszystkie składniki marynaty przełożone do miski i wymieszane.
Polędwica w marynacie curry
Polędwica wieprzowa dokładnie natarta marynatą.
Polędwica w marynacie curry
Zamarynowane mięso ułożone w naczyniu do zapiekania.
Polędwica w marynacie curry
Upieczona polędwica wieprzowa pokrojona w plastry.