Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Polędwica z grzybami w marynacie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zarówno na obiad w gronie rodzinnym, jak i dla gości.

Polędwica z grzybami w marynacie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Polędwica z grzybami w marynacie

 

  • ok 1 kg polędwica wieprzowa,
  • ok 40 dag grzyby,
  • 1 sztuka cebula,
  • 2 łyżki oliwa,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz czarny mielony Prymat,
  • 1,5 szklanki wino czerwone,
  • 3-4 łyżki ocet winny,
  • 1 sztuka cebula,
  • 1 sztuka marchewka,
  • 1/2 sztuki seler,
  • 1 ząbek czosnek,
  • 4 ziarenka pieprz czarny ziarnisty Prymat,
  • 1-2 ziarenka ziele angielskie Prymat,
  • 1 sztuka liść laurowy Prymat,
  • 2-3 ziarenka jałowiec,
  • kolendra Prymat,
  • bazylia Prymat,
  • tymianek Prymat,
  • 2 sztuki goździki Prymat

Sposób przygotowania:

Polędwica z grzybami w marynacie
Cebulę kroimy w piórka. Marchewkę i selera kroimy w słupki, czosnek drobno siekamy. Czerwone, wytrawne wino łączymy z octem winnym, mieszamy, dodajemy warzywa( cebula, marchewka, seler). Ziarna jałowca, czarnego pieprzu, kolendry i ziela angielskiego rozgniatamy w moździerzu, dodajemy do marynaty wraz z czosnkiem. Następnie dodajemy goździki, liść laurowy, tymianek i bazylię. Polędwicę myjemy i osuszamy. Wkładamy ją do marynaty i odstawiamy na około 2- 3 godziny. Cebulkę siekamy, podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy grzybki, dusimy do miękkości. Polędwicę oprószoną solą i pieprzem przekładamy do naczynia żaroodpornego, wokół polędwicy układamy podsmażone grzybki, podlewamy odrobiną czerwonego wytrawnego wina. Wstawiamy do nagrzanego do około 200 stopni piekarnika i pieczemy przez około 1,5 godziny.
Polędwica z grzybami w marynacie
Polędwica z grzybami w marynacie z czerw
Polędwica z grzybami w marynacie
Polędwica z grzybami w marynacie z czerw
Polędwica z grzybami w marynacie
Polędwica z grzybami w marynacie z czerw
Polędwica z grzybami w marynacie
Polędwica z grzybami w marynacie z czerw