SUPERPRZEPIS

Polędwica wieprzowa w sosie curry

  • 1
  • Zgobisz
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Polędwica wieprzowa w sosie curry Więcej zdjęć (5)

Szlachetne, delikatne mięciutkie, soczyste mięso, rozpływa się w ustach, doskonała propozycja na uroczysty obiad w gronie najbliższych.

Składniki:

Polędwica wieprzowa w sosie curry

 

  • 1 kg. polędwicy wieprzowej
  • 20 plasterków bekonu
  • 2 łyżki musztardy (Dijon)
  • przyprawy: sól / pieprz cayenne

 

  • SOS CURRY
  • 250 ml śmietany (18% tłuszczu)
  • kubek crème fraîche (250 g.)
  • 30 g. przecieru pomidorowego
  • 3 łyżeczki curry (mielony)
  • pietruszka (posiekać)
  • szczypta cukru
  • przyprawy: sól / pieprz cayenne

Sposób przygotowania:

Polędwica wieprzowa w sosie curry
► SOS CURRY : śmietanę z crème fraiche, curry, pieprzem cayenne, solą, cukrem, przecierem pomidorowym i pietruszką dobrze wymieszać, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

► Z polędwicy w miarę możliwości usunąć nożem ścięgna i tłuszcz, pokroić na medaliony (plastry), o grubości 2 cm. posolić popieprzyć i cienko posmarować musztardą. Każdy medalion owinąć plastrem bekonu i umieść go w naczyniu żaroodpornym z "szwem" skierowanym w dół.

► Sosem curry polać medaliony i zapiekać w rozgrzanym piekarniku na drugiej szynie od dołu przez około 30 - 35 minut w 180C / Termoobieg /
Polędwica wieprzowa w sosie curry
Sosem curry polać medaliony i zapiekać w rozgrzanym piekarniku.
Polędwica wieprzowa w sosie curry
Każdy medalion owinąć plastrem bekonu i umieść go w naczyniu żaroodpornym z "szwem" skierowanym w dół.
Polędwica wieprzowa w sosie curry
Z polędwicy usunąć nożem ścięgna i tłuszcz, pokroić na medaliony.
Polędwica wieprzowa w sosie curry
Polędwica wieprzowa i niektóre składniki do zrobienia sosu: śmietana, crème fraiche, curry, przecier pomidorowy.