Sposób przygotowania:
Polędwica wołowa w prawdziwkami
Grzyby oczyścić, pokroić w grubą kostkę, posiekać cebulę, rozdrobnić czosnek. Rozgrzać rondel, wlać 5 łyżek oliwy truflowej, podsmażyć na małym ogniu cebulę, czosnek i grzyby. Gdy cebula się zeszkli połączyć z bulionem, pastą truflową i winem, odparować alkohol po czy przykryć pokrywką i dusić ok. 10 min. Posolić, popieprzyć.
Wołowinę podzielić na 4 grube befsztyki. Resztę oliwy wlać na rozgrzaną patelnię. Smażyć mięso na dość mocnym ogniu 2,5 minuty z każdej strony, oprószywszy świeżo zmielonym pieprzem. Smażymy befsztyk tak, aby środek był jeszcze krwisty, następnie należy go włożyć mięso do duszącego się sosu. Po ok. 4 minutach befsztyki będą wypieczone na średnio, a po dalszych 5 minutach będą dobrze wypieczone, ale twardsze. Podawać befsztyki oblane sosem grzybowym, przybrać gałązkami świeżego tymianku.
Wołowinę podzielić na 4 grube befsztyki. Resztę oliwy wlać na rozgrzaną patelnię. Smażyć mięso na dość mocnym ogniu 2,5 minuty z każdej strony, oprószywszy świeżo zmielonym pieprzem. Smażymy befsztyk tak, aby środek był jeszcze krwisty, następnie należy go włożyć mięso do duszącego się sosu. Po ok. 4 minutach befsztyki będą wypieczone na średnio, a po dalszych 5 minutach będą dobrze wypieczone, ale twardsze. Podawać befsztyki oblane sosem grzybowym, przybrać gałązkami świeżego tymianku.