Polędwica wołowa w prawdziwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Grzyby oczyścić, pokroić w grubą kostkę, posiekać cebulę, rozdrobnić czosnek. Rozgrzać rondel, wlać 5 łyżek oliwy truflowej, pod

Polędwica wołowa w prawdziwkami

Składniki:

Polędwica wołowa w prawdziwkami

 

  • 300 g świeżych lub mrożonych prawdziwków;
  • ¾ kg młodej polędwicy wołowej;
  • sól, pieprz;
  • 8 łyżek oliwa truflowa;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 cebula;
  • 1 kieliszek białego wina;
  • ½ szklanki wywaru z warzyw i mięsa;
  • 1 łyżeczka pasty truflowej (jeśli jest dostępna);
  • gałązki świeżego tymianku

Sposób przygotowania:

Polędwica wołowa w prawdziwkami
Grzyby oczyścić, pokroić w grubą kostkę, posiekać cebulę, rozdrobnić czosnek. Rozgrzać rondel, wlać 5 łyżek oliwy truflowej, podsmażyć na małym ogniu cebulę, czosnek i grzyby. Gdy cebula się zeszkli połączyć z bulionem, pastą truflową i winem, odparować alkohol po czy przykryć pokrywką i dusić ok. 10 min. Posolić, popieprzyć.



Wołowinę podzielić na 4 grube befsztyki. Resztę oliwy wlać na rozgrzaną patelnię. Smażyć mięso na dość mocnym ogniu 2,5 minuty z każdej strony, oprószywszy świeżo zmielonym pieprzem. Smażymy befsztyk tak, aby środek był jeszcze krwisty, następnie należy go włożyć mięso do duszącego się sosu. Po ok. 4 minutach befsztyki będą wypieczone na średnio, a po dalszych 5 minutach będą dobrze wypieczone, ale twardsze. Podawać befsztyki oblane sosem grzybowym, przybrać gałązkami świeżego tymianku.

Tagi:

mięso