BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Polędwica z grilla

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam bardzo smaczną, kruchą grillowaną polędwicę, która najpierw była kilka godzin w marynacie, a następnie grillowana.

Polędwica z grilla

Składniki:

Polędwica z grilla

 

  • polędwica wieprzowa około 800 - 1000 g,
  • oliwa 5 łyżek,
  • czosnku 3 -4 ząbki,
  • musztarda 1 łyżka ostra,
  • octu balsamicznego 1 -2 łyżki,
  • sos sojowy 1 łyżka,
  • sok z cytryny 2 łyżki,
  • sól, pieprz do smaku,
  • tymianku 1 łyżeczka,
  • bazylia 1 łyżeczka,
  • przyprawa do grilla 1 łyżeczka,

Sposób przygotowania:

Polędwica z grilla
Polędwicę oczyściłam,opłukałam,osuszyłam ręcznikiem papierowym , pokroiłam na grubsze kawałki, które lekko rozbiłam.

Przygotowałam marynatę z oliwy, z soku z cytryny,sosu sojowego oraz octu balsamicznego.

Dodałam przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dokładnie wymieszałam.

Kawałki polędwicy wymieszałam z marynatą.

Nakryłam ścierką i włożyłam do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Na rozgrzany grill ułożyłam porcje polędwicy, grillowałam do miekkości polędwiczek.



Podałam z pieczonymi ziemniaczkami.

Tagi:

mięso grill