kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Pierś kurczaka grillowana w bazyliowym pesto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo proste w przygotowaniu lekkie danie grillowe. Mięso wystarczy zamarynować w pesto dobę wcześniej i przygotować na grillu lub patelni grillowej.

Pierś kurczaka grillowana w bazyliowym pesto

Składniki:

Pierś kurczaka grillowana w bazyliowym pesto

podstawowe

 

  • na pesto:
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek świeżej bazylii
  • 15 ml oliwy z oliwek
  • 50g orzeszków piniowych lub włoskich
  • 30g sera grana padano lub parmezanu

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka grillowana w bazyliowym pesto
Przygotowujemy pesto: Orzechy prażymy na suchej patelni – będą bardziej aromatyczne. Bazylię myjemy i osuszamy listki umieszczamy w pojemniku blendera razem z obranymi ząbkami czosnku, orzechami, posiekanym serem i oliwą z oliwek. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Opcjonalnie możemy użyć gotowego peto.

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na mniejsze kawałki. Nacieramy z obu stron solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem a następnie mieszamy z pesto. Zostawiamy w szczelnie zamkniętym pudełku w lodówce na 24h.

Przygotowujemy na rozgrzanym grillu do uzyskania złotego koloru.

Serwujemy z podpieczoną bagietką i sałatką z pomidorów.