Sposób przygotowania:
Pizza na puszystym cieście z podgrzybkami
Ciasto:
Mąkę mieszamy z drożdżami solą i cukrem. Wlewamy masło, mleko oraz wbijamy jajka. Wyrabiamy gładkie, odchodzące od dłoni ciasto. Odstawiamy na 1 godz w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Sos:
Śmietanę dokładnie mieszamy z majonezem, koperkiem oraz pieprzem.
Dodatki:
Większe grzyby przekrawamy na pół, ser feta rwiemy na małe kawałki, obraną cebulę kroimy w piórka. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy okrągłe placki o ok 2 cm grubości, ranty zawijamy. Środek pizzy smarujemy sosem śmietanowym, posypujemy mozzarellą. Układamy grzyby, fetę oraz cebulę.
Pieczemy 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.
Mąkę mieszamy z drożdżami solą i cukrem. Wlewamy masło, mleko oraz wbijamy jajka. Wyrabiamy gładkie, odchodzące od dłoni ciasto. Odstawiamy na 1 godz w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Sos:
Śmietanę dokładnie mieszamy z majonezem, koperkiem oraz pieprzem.
Dodatki:
Większe grzyby przekrawamy na pół, ser feta rwiemy na małe kawałki, obraną cebulę kroimy w piórka. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy okrągłe placki o ok 2 cm grubości, ranty zawijamy. Środek pizzy smarujemy sosem śmietanowym, posypujemy mozzarellą. Układamy grzyby, fetę oraz cebulę.
Pieczemy 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.
SylaUla
Martyna12
Na kolację a nawet na obiad , jest pyszna. Sos śmietanowy z koperkiem idealnie współgra smakowo z leśnymi grzybami i słoną fetą :) Dziękuję :)
robaczek