Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Pizza na puszystym cieście z podgrzybkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Puszysta pizza z pieprznym sosem śmietanowym wzbogaconym o koper, leśnymi grzybami oraz słoną fetą. Pyszna propozycja dla wielbicieli oryginalnych smaków.

Pizza na puszystym cieście z podgrzybkami

Składniki:

Pizza na puszystym cieście z podgrzybkami

 

  • Składniki na dwie nie duże pizze:

 

Sposób przygotowania:

Pizza na puszystym cieście z podgrzybkami
Ciasto:

Mąkę mieszamy z drożdżami solą i cukrem. Wlewamy masło, mleko oraz wbijamy jajka. Wyrabiamy gładkie, odchodzące od dłoni ciasto. Odstawiamy na 1 godz w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Sos:

Śmietanę dokładnie mieszamy z majonezem, koperkiem oraz pieprzem.

Dodatki:

Większe grzyby przekrawamy na pół, ser feta rwiemy na małe kawałki, obraną cebulę kroimy w piórka. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy okrągłe placki o ok 2 cm grubości, ranty zawijamy. Środek pizzy smarujemy sosem śmietanowym, posypujemy mozzarellą. Układamy grzyby, fetę oraz cebulę.

Pieczemy 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.