ami91

ami91

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 273]

Polędwica z musztardowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polędwica wieprzowa w sosie musztardowym z ziemniakami i burakami

Polędwica z musztardowym sosie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Polędwica z musztardowym sosie

 

  • kawałek polędwicy wieprzowej ok 500g
  • 2 lyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka musztardy sarepskliej
  • łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • mąka do obtaczania
  • tłuszcz do smażenia

 

  • 4 ziemniaki jako dodatek do dania
  • 2 łyzki tartych burakow jako dodatek do dania

Sposób przygotowania:

Polędwica z musztardowym sosie
Mięso kroję na plastry po czym lekko rozbijam dłonia. Oprószam solą oraz pieprzem po czym obtaczam w mące. Rozgrzewam tłuszcz i smażę polędwicę z obu stron. Gdy wszystkie będą usmażone przekładam je do głębokiej patelni i zalewam wodą aby wszystkie były przykryte - około 200 ml. Gotuję pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie dodaję musztardy wymieszane z gorącym wywarem, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Czasami dodaję lyżeczkę keczupu aby poprawić kolor sosu. Zagotowuję całość i pozostawiam na piecu jeszcze jakieś 15 minut.Obieram i gotuję ziemniaki po czym ugniatam je i podaje w kształcie kulek, dodaję buraki ze słoika (ale wlasnej roboty). Na koniec daję mięso i polewam sosem z musztard.
Polędwica z musztardowym sosie
Gotuje ziemniaki ale już jako dodatek do mięsa mozna takze ugotować kaszę ryz i inne