blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Polędwica z prawdziwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Świetny przepis naprawdę polecam!

Polędwica z prawdziwkami

Składniki:

Polędwica z prawdziwkami

 

  • 2 polędwiczki wołowe
  • 40 dag prawdziwków
  • 1 marchewka
  • 5 dag selera
  • 1 mała cebula
  • 4 łyżki masła lub margaryny
  • 4-6 łyżki wytrawnego białego wina
  • 1 gałązka tymianku
  • 1/2 pęczka natki
  • sól, biały pieprz

Sposób przygotowania:

Polędwica z prawdziwkami
Prawdziwki dokładnie oczyścić nożem (nsnnąć gąbczaste spody oraz ewentualne robaczywe miejsca). Pozostałe grzyby umyć, delikatnie osuszyć, pokroić wzdłuż na plasterki. Marchewkę i seler oczyścić, umyć i pokroić w małą kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, podsmażyć marchewki, seler i cebulę. Zalać winem, doprawić do smaku solą i pieprzem, dusić pod przykryciem około pięciu minut. Mięso dokładnie umyć, osuszyć, natrzeć obficie pieprzem i mocno podsmażyć na patelni na dwóch rozgrzanych łyżkach tłuszczu. Zmniejszyć ogień, patelnię przykryć, a potem smażyć kolejne piętnaście minut. Zdjąć z patelni, oprószyć solą i pozostawić pod przykryciem na pięć minut. Natkę i tymianek umyć i posiekać. Resztę tłuszczu rozgrzać mocno na patelni, podsmażyć na nim grzyby i zieleninę (od czasu do czasu ostrożnie zamieszać). Połączyć z marchewką, selerem i cebulą, doprawić solą i pieprzem. Polędwicę pokroić w plastry, umieścić na półmisku razem z grzybową jarzynką. Podawać z ziemniakami lub świeżym chlebem.