Sposób przygotowania:
Polędwica z prawdziwkami
Prawdziwki dokładnie oczyścić nożem (nsnnąć gąbczaste spody oraz ewentualne robaczywe miejsca). Pozostałe grzyby umyć, delikatnie osuszyć, pokroić wzdłuż na plasterki. Marchewkę i seler oczyścić, umyć i pokroić w małą kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, podsmażyć marchewki, seler i cebulę. Zalać winem, doprawić do smaku solą i pieprzem, dusić pod przykryciem około pięciu minut. Mięso dokładnie umyć, osuszyć, natrzeć obficie pieprzem i mocno podsmażyć na patelni na dwóch rozgrzanych łyżkach tłuszczu. Zmniejszyć ogień, patelnię przykryć, a potem smażyć kolejne piętnaście minut. Zdjąć z patelni, oprószyć solą i pozostawić pod przykryciem na pięć minut. Natkę i tymianek umyć i posiekać. Resztę tłuszczu rozgrzać mocno na patelni, podsmażyć na nim grzyby i zieleninę (od czasu do czasu ostrożnie zamieszać). Połączyć z marchewką, selerem i cebulą, doprawić solą i pieprzem. Polędwicę pokroić w plastry, umieścić na półmisku razem z grzybową jarzynką. Podawać z ziemniakami lub świeżym chlebem.