Sposób przygotowania:
Polędwica ze śliwkami
Polędwice umyj, oprósz solą i pieprzem. Smaż na oliwie przez 20 minut.
Śliwki umyj, przepołów, usuń pestki.
Na suchą, rozgrzaną patelnie wsyp cukier, dodaj do niego masło, sok z cytryny, połówki śliwek i zagotuj. Kostkę rosołową pokrusz i dodaj do śliwek. Mięso pokrój w ukośne paski, obłóż śliwkami i polej wytworzonym sosem. Sos można zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej, rozprowadzonej w zimnej wodzie.
Śliwki umyj, przepołów, usuń pestki.
Na suchą, rozgrzaną patelnie wsyp cukier, dodaj do niego masło, sok z cytryny, połówki śliwek i zagotuj. Kostkę rosołową pokrusz i dodaj do śliwek. Mięso pokrój w ukośne paski, obłóż śliwkami i polej wytworzonym sosem. Sos można zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej, rozprowadzonej w zimnej wodzie.