malwina1808

malwina1808

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Polędwica ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Kawałki polędwicy wieprzowej w śliwkach

Polędwica ze śliwkami

Składniki:

Polędwica ze śliwkami

 

  • 600g polędwicy wieprzowej
  • 3łyżki oliwy
  • bulion warzywny
  • 1/2kg śliwek węgierek
  • 2łyżki cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Polędwica ze śliwkami
Polędwice umyj, oprósz solą i pieprzem. Smaż na oliwie przez 20 minut.
Śliwki umyj, przepołów, usuń pestki.
Na suchą, rozgrzaną patelnie wsyp cukier, dodaj do niego masło, sok z cytryny, połówki śliwek i zagotuj. Kostkę rosołową pokrusz i dodaj do śliwek. Mięso pokrój w ukośne paski, obłóż śliwkami i polej wytworzonym sosem. Sos można zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej, rozprowadzonej w zimnej wodzie.