Sposób przygotowania:
Polędwica wieprzowa faszerowana serem
W polędwiczkach robimy dziurkę palcem i napychamy ją serem pleśniowym. Następnie zszywamy z obydwu stron i nacieramy pieprzem ziołowym. Polędwiczki układamy w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem oliwek czarnych i zielonych i z resztą pokruszonego sera pleśniowego (zamiast soli , tego typu sery są słone) przykrywamy i odstawiamy do lodówki np. do jutra, następnie smażymy mięso na oliwce na bardzo dużym ogniu (ma się tylko przyrumienić). Przygotowujemy sosik: oliwki, grzyby z wywarem, zioła (oregano, prowansalskie), przyprawy (pieprz, papryka ostra), pleśniak (kostkę), gałka, śmietana i troszkę brązowego cukru dużo koperku. Przyrumienione mięso ponownie wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem przykrywamy i zapiekamy w piekarniku (30min przy 160°C) - te danie można zjeść na ciepło np. obiad i na zimno pokrojone w plasterki ładnie komponuje się na półmisku z wędlinami (bez sosu).
więcej fotek potrawy:
http://gotujmy.p2a.pl/viewtopic.php?pid=224#p224
więcej fotek potrawy:
http://gotujmy.p2a.pl/viewtopic.php?pid=224#p224
Izabella
pinecha
kamilcia