evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Polędwiczka otulona szynką szwarcwaldzką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Polędwiczka wyszła bardzo smaczna,niewysuszona w środku jednym słowem idealna :)

Polędwiczka otulona szynką szwarcwaldzką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Polędwiczka otulona szynką szwarcwaldzką

 

  • NA DWIE PORCJE:
  • 2 kawałki polędwiczki wieprzowej ok.4cm(każdy kawałek)
  • 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej
  • 1 mała cienka cukinia
  • sok z połowy pomarańczy
  • 1 łyżka oleju
  • sól morska,pieprz świeżo mielony wg.uznania
  • PONADTO:
  • naczynie żaroodporne ,1 łyzka olej,2 wykałaczki

Sposób przygotowania:

Polędwiczka otulona szynką szwarcwaldzką
Umytą i osuszona cukinię za pomocą obieraczki do warzyw kroimy w paseczki i podsmażamy na jednej łyżce oleju z dodatkiem soli i pieprzu do lekkiego zwiędnięcia (ciągle mieszając)- odstawiamy Oczyszczone z błonek kawałki polędwiczki zawijamy w szynkę szwarcwaldzką,delikatnie solimy(nie za dużo bo szynka jest słonawa) , pieprzymy i spinamy wykałaczkami. Podsmażamy mięso z każdej strony po 2 minuty. Podsmażone polędwiczki przekładamy do wysmarowanego naczynia żaroodpornego,polewamy sokiem z połowy pomarańczy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C (grzanie góra-druga półka od góry) na 10 minut (po pięciu minutach pieczenia przekręcamy na drugą stronę) i gotowe. Podajemy polędwiczkę od razu po przygotowaniu ułożoną na porcji cukini z ulubionymi dodatkami :) Smacznego......
Polędwiczka otulona szynką szwarcwaldzką
Umytą i osuszona cukinię za pomocą obieraczki do warzyw kroimy w paseczki i podsmażamy na jednej łyżce oleju z dodatkiem soli i pieprzu do lekkiego zwiędnięcia (ciągle mieszając)- odstawiamy
Polędwiczka otulona szynką szwarcwaldzką
Oczyszczone z błonek kawałki polędwiczki zawijamy w szynkę szwarcwaldzką,delikatnie solimy(nie za dużo bo szynka jest słonawa) , pieprzymy i spinamy wykałaczkami. Podsmażamy mięso z każdej strony po 2 minuty.
Polędwiczka otulona szynką szwarcwaldzką
Podsmażone polędwiczki przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego,polewamy sokiem z połowy pomarańczy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C (grzanie góra-druga półka od góry) na 10 minut (po pięciu minutach pieczenia przekręcamy na drugą stronę) i gotowe.

Tagi:

szynka cukinia