SUPERPRZEPIS

Polędwiczka wieprzowa na zielono

  • 4
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Polędwiczka wieprzowa na zielono Więcej zdjęć (4)

Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć wykwintnego delikatnego mięsa jakim jest polędwiczka przyrządzona na zielono - iście wiosennie i smacznie!

Składniki:

Polędwiczka wieprzowa na zielono

 

  • 1 polędwiczka wieprzowa-400 g
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek szczypiorku cienkiego
  • 1 łyżka mielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki ziołowej musztardy
  • 2 łyżki oliwy
  • sól pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • rękaw do pieczenia

Sposób przygotowania:

Polędwiczka wieprzowa na zielono
Polędwiczkę myjemy osuszamy,nacieramy z każdej strony oregano solą i pieprzem,zwijamy w folię i odstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia smarujemy z każdej strony ziołową musztardą.

Natkę pietruszki i szczypiorek myjemy siekamy drobniutko,mieszamy z bułką tartą i zmielonymi orzechami,obtaczamy z każdej strony mięso dociskamy.

Wkładamy w rękaw do pieczenia polewamy 2 łyżkami oliwy ,rękaw spinamy i wkładamy do nagrzanego do 160*c piekarnika i pieczemy 40 minut z termoobiegiem.Na kilka minut przed końcem rękaw rozciąć aby mięso nabrało leciutkiego rumieńca. Smacznego!
Polędwiczka wieprzowa na zielono
Polędwiczkę solimy oprószamy oregano następnego dnia smarujemy musztardą
Polędwiczka wieprzowa na zielono
obtaczamy z każdej strony w ziołowej panierce
Polędwiczka wieprzowa na zielono
skropione oliwą wkładamy w rękaw i pieczemy z termoobiegiem

Tagi:

tarta