Sposób przygotowania:
Polędwiczka wieprzowa z czarną porzeczką
Polędwicę wieprzową po umyciu i osuszeniu nacieramy solą, pieprzem i ziołami, odstawiamy na kwadrans, a następnie kładziemy na głębokiej patelni z rozgrzanym olejem. Smażymy do momentu aż mięso się nieco zarumieni z każdej strony, wtedy dolewamy czerwone wino wymieszane z 1 łyżką dżemu z czarnej porzeczki, przykrywamy patelnię i dusimy na średnim ogniu przez ok 30 minut. Czas gotowania zależy od wielkości kawałka mięsa- mięso powinno być całkowicie ugotowane. Wyjmujemy mięso z patelni i odkładamy na talerz. Do sosu na patelni dodajemy masło i jak się roztopi, do dodajemy resztę dżemu porzeczkowego. Mieszamy i podgrzewamy przez kilka minut. Mięso kroimy na plastry i podajemy z sosem z czerwonego wina i dżemu z czarnej porzeczki.