Sposób przygotowania:
Polędwiczka wieprzowa z żurawiną :
Polędwiczkę przeciąć na 3 części wzdłuż . Upleść warkocz i zawiązać go nicią do wiązania mięsa na obu końcach ( oczywiście można robić polędwiczkę w całości ) .Mięso natrzeć rozkruszoną kostką czosnkową , papryką , Delikatem. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i włożyć na gorący polędwiczkę . Obsmażać na rumiano z obu stron .Dosypać drobno pokrojoną cebulę i też lekko obsmażyć . Podlać wodą . Dodać kostkę pieczeniową . Dusić 45 minut .Jeśli płyn za bardzo odparuje to go uzupełnić . Gdy mięso jest już miękkie powinno zostać ok 2/3 szklanki sosu . Wyjąć polędwiczkę . Usunąć nici i podzielić mięso na 2 porcje . Do sosu wsypać śmietankę .Mąkę zmieszać z kilkoma łyżkami wody i wlać do garnka .Zamieszać - zagotować .Sos doprawić do smaku żurawiną . Polędwiczkę podawać z ziemniakami z wody i żurawiną do mięs . Ja kupuję ,,Żurawinę błotną " ( z Krakowskiego kredensu - jest pyszna ). I jeszcze jedno- czemu używam śmietanki w proszku - po prostu nie chciałam zwiększać ilości sosu a zrobić go kremowym- delikatnym.