Sposób przygotowania:
Polędwiczka w krewetkowym kostiumie
Polędwiczkę wieprzową opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Zamarynować na minimum 2 godz( lub na noc) w marynacie sojowo- imbirowej z tego przepisu:
https://gotujmy.pl/sos-z-trzech-grzybow-i-marynata-sojowa,przepisy,75358.html
Marynata potem przyda się do sosu grzybowego, z którym podałam mięsko.
Wyrobić ciasto:
Mąkę przesiać na sitku do dużej miski, dodać sól, drożdże w proszku, jaja- przemieszać drewniana łyżką. Dodać stopione masło, wymieszać. Do powstałej "kruszonki" dodać wodę. Wymieszać i przełożyć na stolnicę. Wyrabiać ciasto przez kilkanaście minut.
W dłoniach uformować podłużny kształt( jak zielony ogórek czy cukinia). Rozwałkować ciasto na grubość 0,5- 0,7cm. Przy brzegach na całej długości trochę cieniej. Ciasto ma być dłuższe niż nasza polędwiczka, ponieważ trzeba uformować jeszcze ogon i główkę:)
Na środek położyć dobrze osuszoną!!! z marynaty polędwiczkę, zwinąć ściśle w ciasto, jak roladę, odciąć niepotrzebne kawalki ciasta, zlepić brzegi dokładnie, można zwilżyć w tym celu palce wodą.Polędwiczkę w cieście ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na kształt krewetki, zlepionym miejscem do dołu. Uformować spiczastą głowę i ogonek, ponacinać go i ponacinać pancerzyk.
Na główce zrobić szpikulcem miejsce na oczy i na "wąsiki". Wysmarować wierzch żółtkiem z dodatkiem barszczyku - nada ładnego rumieńca.
Piekłam 30 minut w temp. 200 stopni do ładnego zarumienienia ciasta i kolejne 25-30 w temp. 170 stopni ale już pod folią aluminiową- by polędwiczka w środku upiekła się i tym samym by nie przypalić wierzchu.
W efekcie- ciekawe połączenie chrupiącego ciasta krucho- drożdżowego z delikatnym mięsem aromatycznej polędwiczki wieprzowej.
Po wyjęciu z piekarnika ozdobić papryką( ułożyć przy tułowiu jak nóżki)oraz sałatą. Wbić oczy z czarnych oliwek za pomocą wykałaczek oraz wąsiki ze szczypiorku w zaznaczone miejsca..
Kroić ostrożnie na plastry, ostrym nożem( z ząbkami). Podawać z sosem grzybowym.
Wersja prostsza- ciasto można zastąpić gotowym ciastem francuskim, lub ciastem na kulebiak.
https://gotujmy.pl/sos-z-trzech-grzybow-i-marynata-sojowa,przepisy,75358.html
Marynata potem przyda się do sosu grzybowego, z którym podałam mięsko.
Wyrobić ciasto:
Mąkę przesiać na sitku do dużej miski, dodać sól, drożdże w proszku, jaja- przemieszać drewniana łyżką. Dodać stopione masło, wymieszać. Do powstałej "kruszonki" dodać wodę. Wymieszać i przełożyć na stolnicę. Wyrabiać ciasto przez kilkanaście minut.
W dłoniach uformować podłużny kształt( jak zielony ogórek czy cukinia). Rozwałkować ciasto na grubość 0,5- 0,7cm. Przy brzegach na całej długości trochę cieniej. Ciasto ma być dłuższe niż nasza polędwiczka, ponieważ trzeba uformować jeszcze ogon i główkę:)
Na środek położyć dobrze osuszoną!!! z marynaty polędwiczkę, zwinąć ściśle w ciasto, jak roladę, odciąć niepotrzebne kawalki ciasta, zlepić brzegi dokładnie, można zwilżyć w tym celu palce wodą.Polędwiczkę w cieście ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na kształt krewetki, zlepionym miejscem do dołu. Uformować spiczastą głowę i ogonek, ponacinać go i ponacinać pancerzyk.
Na główce zrobić szpikulcem miejsce na oczy i na "wąsiki". Wysmarować wierzch żółtkiem z dodatkiem barszczyku - nada ładnego rumieńca.
Piekłam 30 minut w temp. 200 stopni do ładnego zarumienienia ciasta i kolejne 25-30 w temp. 170 stopni ale już pod folią aluminiową- by polędwiczka w środku upiekła się i tym samym by nie przypalić wierzchu.
W efekcie- ciekawe połączenie chrupiącego ciasta krucho- drożdżowego z delikatnym mięsem aromatycznej polędwiczki wieprzowej.
Po wyjęciu z piekarnika ozdobić papryką( ułożyć przy tułowiu jak nóżki)oraz sałatą. Wbić oczy z czarnych oliwek za pomocą wykałaczek oraz wąsiki ze szczypiorku w zaznaczone miejsca..
Kroić ostrożnie na plastry, ostrym nożem( z ząbkami). Podawać z sosem grzybowym.
Wersja prostsza- ciasto można zastąpić gotowym ciastem francuskim, lub ciastem na kulebiak.
elzbieta8960
luna