ania23025

ania23025

Kucharz
[Przepisów: 30]

Polędwiczka wieprzowa w cieście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kroi się coś dobrego i smacznego

Polędwiczka wieprzowa w cieście

Składniki:

Polędwiczka wieprzowa w cieście

 

  • tłuszczu, 4 ząbki czosnku, po pół łyżeczki tymianku i oregano sól, pieprz, 50 ml jałowcówki.
  • 250g mąki(ok.1.5 szklanki),200g masła,125 ml śmietany kremówki, 3 żółtka,1 jajko,sól.

Sposób przygotowania:

Polędwiczka wieprzowa w cieście
Mąkę przesiewamy dodajemy pokrojone masło, szczyptę soli,śmietanę i żółtka.Siekamy nożem,na koniec szybko wyrabiamy rękami.Formujemy kulę, zwijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej godz. Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy posiekanym, utartym z odrobiną soli czosnkiem, posypujemy tymiankiem, oregano, solą i pieprzem.Obsmażamy na tłuszczu z wszystkich stron, dodajemy w trakcie smażenia jałowcówkę.Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy i smarujemy roztrzepanym jajkiem.Kładziemy na środek mięso.Owijamy mięso ciastem.Zalepiamy brzegi.Pieczemy 35 minut w nagrzanym do 220*C piekarniku.
Na deser polecam pomarańcze lub banany.