Sposób przygotowania:
Polędwiczka wieprzowa w cieście
Mąkę przesiewamy dodajemy pokrojone masło, szczyptę soli,śmietanę i żółtka.Siekamy nożem,na koniec szybko wyrabiamy rękami.Formujemy kulę, zwijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej godz. Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy posiekanym, utartym z odrobiną soli czosnkiem, posypujemy tymiankiem, oregano, solą i pieprzem.Obsmażamy na tłuszczu z wszystkich stron, dodajemy w trakcie smażenia jałowcówkę.Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy i smarujemy roztrzepanym jajkiem.Kładziemy na środek mięso.Owijamy mięso ciastem.Zalepiamy brzegi.Pieczemy 35 minut w nagrzanym do 220*C piekarniku.
Na deser polecam pomarańcze lub banany.
Na deser polecam pomarańcze lub banany.