Sposób przygotowania:
Polędwiczka wieprzowa z sosem rodzynkowo-kawowym
Polędwiczki myjemy, osuszamy , pozbawiamy błon i kroimy w plasterki (1,5-2 cm). Lekko solimy i pieprzymy – odstawiamy na 10 minut. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 minut. Odcedzamy. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła kładziemy pokrojoną polędwiczkę i posypujemy odcedzonymi rodzynkami, smażymy 2 minuty. W międzyczasie w miseczce łączymy rum z kawą, siekaną miętą, cynamonem, cukrem i miodem. Polędwiczki przekręcamy na drugą stronę, wlewamy kawę z dodatkami i całość smażymy jeszcze 4 minuty. Kiedy sos lekko odparuje dodajemy 2 łyżkę masła aby zagęścić sos. Jeśli jest taka potrzeba sos doprawiamy jeszcze sokiem z cytryny lub miodem. Polędwiczki serwujemy razem z sosem na puree, z kaszą jaglaną, kuskusem lub ryżem.