Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Polędwiczka wieprzowa z sosem rodzynkowo-kawowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bardzo prosty sos na bazie białego rumu i kawy w połączeniu z delikatnym mięsem wieprzowym stworzył bardzo ciekawą i smaczną całość idealną na rodzinny niedzielny obiad

 Polędwiczka wieprzowa z sosem rodzynkowo-kawowym

Składniki:

Polędwiczka wieprzowa z sosem rodzynkowo-kawowym

 

  • 300 gram polędwiczki wieprzowej
  • Sól, pieprz
  • Sos:
  • 50 ml kawy espresso
  • Sok z ¼ cytryny
  • 4 łyżki rumu białego
  • ½ łyżeczki świeżej mięty
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1łyżeczka brązowego cukru
  • ½ szklanki rodzynek
  • 2 łyżki masła

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczka wieprzowa z sosem rodzynkowo-kawowym
Polędwiczki myjemy, osuszamy , pozbawiamy błon i kroimy w plasterki (1,5-2 cm). Lekko solimy i pieprzymy – odstawiamy na 10 minut. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 minut. Odcedzamy. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła kładziemy pokrojoną polędwiczkę i posypujemy odcedzonymi rodzynkami, smażymy 2 minuty. W międzyczasie w miseczce łączymy rum z kawą, siekaną miętą, cynamonem, cukrem i miodem. Polędwiczki przekręcamy na drugą stronę, wlewamy kawę z dodatkami i całość smażymy jeszcze 4 minuty. Kiedy sos lekko odparuje dodajemy 2 łyżkę masła aby zagęścić sos. Jeśli jest taka potrzeba sos doprawiamy jeszcze sokiem z cytryny lub miodem. Polędwiczki serwujemy razem z sosem na puree, z kaszą jaglaną, kuskusem lub ryżem.

Tagi:

kawa sosy